Weetjes over het Vaticaan

Vaticaan Tickets verzamelt de minder bekende, leuke en grappige feitjes en weetjes over het Vaticaan. Of het nu gaat over Vaticaanstad, het Vaticaan of over de paus zelf.

Het Vaticaan is de crimineelste staat ter wereld.
Vaticaanstad heeft 500 inwoners en 800 geregistreerde misdaden per jaar, voornamelijk kleine diefstallen en zakkenrollerij. Dit resulteert in anderhalve misdaad per inwoner en zo’n criminaliteitscijfer vind je nergens anders ter wereld.

Sint Pietersbasiliek is niet de originele
De huidige Sint-Pietersbasiliek is niet de originele. In 324 werd de eerste sint Pietersbasiliek in opdracht van keizer Constantijn de Grote gebouwd. Na elfhonderd jaar verkeerde de originele sint Pietersbasiliek in zo’n slechte staat dat in 1506 werd besloten om de Basiliek af te breken om plaats te maken voor een nieuwe -de huidige- sint Pietersbasiliek.

Weetjes over VaticaanstadHet Vaticaan heeft zijn eigen Euro’s
Ondanks dat Vaticaanstad geen lid is van de Europese Unie, gebruikt het kleinste land van de wereld wel de euro als wettig betaalmiddel. De euro’s van Vaticaanstad zijn te herkennen aan de afbeelding van de paus die prijkt op de munt. Omdat Vaticaanstad weinig nieuwe euro’s uitgeeft is de kans dat je een Pauselijke munt in je portemonnee aantreft zeer klein. De Vaticaan euro’s verdwijnen vaak in de collecties van verzamelaars en zijn dus erg zeldzaam. Ze worden hierdoor vaak aangeboden voor 10 keer zoveel als hun originele waarde.

Populaire Apotheek
Wist je dat het Vaticaan de meest bezochte apotheek ter wereld heeft? Ze verkopen hier medicijnen die elders in Italië niet verkocht worden en het wordt verkocht zonder btw-heffing. Dagelijks bezoeken zo’n 2000 klanten de apotheek!

Paus ben je voor het leven
Toch is de gemiddelde ambtstermijn van een katholiek leider slechts 7,5 jaar. Giovanni Papa, ofwel Johannes Paulus II was de één na langst zittende paus sinds Paus Pius IX. Die gaat aan kop met een termijn van 31 jaar en 7 maanden. Dat staat in schril contrast met Paus Urbanus VII (1590). Zijn ambtstermijn was slechts 12 dagen. Johannes Paulus I werd tot paus gekozen op 26 augustus 1978 en overleed iets meer dan een maand later op 28 september 1978. Wellicht wordt het tijd om te kiezen voor jongere Pausen?

Overzicht toegangtickets