Tip 1: Ontwijk de lange wachtrijen

geen zin om uren in de rij te gaan staan?

Je ziet ze al meteen als je bij de Vaticaanse Musea aankomt. De enorme lange wachtrijen. Als je van tevoren geen kaartje koopt moet je soms wel 2 uur of langer wachten voordat je naar binnen kunt en dat is echt zonde. Maak je planning voordat je in Rome arriveert en koop online alvast je kaartjes. Als je zonder gids door de Vaticaanse Musea wil wandelen kun je het beste dit kaartje kopen of de Rome & Vaticaan Pas.

Tip 2: Rondleiding met gids

hoe haal ik alles uit mijn bezoek?

Wil je alles uit je bezoek halen aan het Vaticaan of je weet eigenlijk niet zo goed waar je moet beginnen, boek dan een tour met Nederlandstalige gids en bezoek samen de Vaticaanse Musea en de Sint Pieter Basiliek. Een zogenaamd skip-the-line ticket is inclusief dus je kunt de wachtrijen overslaan. Een rondleiding met gids laat je niet alleen de belangrijkste bezienswaardigheden binnen de Vaticaanse Musea en de Sint Pieter zien, maar ook de verborgen plekken waar toeristen met alleen een toegangsticket niet komen. Bovendien krijg je bijzondere verhalen te horen over de geschiedenis en de architectuur. Na de Vaticaan rondleiding met Nederlandse gids heb je echt een heel goed en compleet beeld van Vaticaanstad.

Tip 3: De Paus

wat moet ik doen om de Paus te zien?

Wil je tijdens jouw verblijf ook een glimp opvangen van de paus? Op zondagen stroomt het Sint-Pietersplein tegen twaalven vol, want dan geeft de paus iedereen zijn zegen. Dat doet hij vanuit het raam van zijn werkkamer in de Sint-Pietersbasiliek. Neem als het even kan een verrekijker mee, want de afstand van de paus tot het plein is best aanzienlijk.

Tip 4: Neem genoeg tijd voor je bezoek!

er is zoveel te zien…

Neem genoeg tijd voor je bezoek! Vaticaanstad mag dan het kleinste land zijn van de wereld maar je vindt er de grootste collectie van historische en culturele kunst ter wereld. Het gaat je simpelweg nooit lukken om de hele collectie in een dag te bekijken. Hiervoor heb je letterlijk maanden nodig. Er zijn zoveel verschillende musea, secties en tentoonstellingen, dat je er goed aan doet om gewoon te kiezen wat je graag zou willen zien.

Tip 5: De toegang tot de St. Pietersbasiliek is gratis!

houd er wel rekening mee dat je lang moet wachten…

De toegang tot de Sint Pieters Basiliek is gratis. Echter, je staat dan wel buiten in de lange wachtrijen en het kan tot 2-uur duren voordat je binnen bent. Het is echt slimmer om een ticket te kopen voor een rondleiding met gids waardoor je met de gids toegang krijgt tot een speciale ingang en je de lange wachtrijen overslaat. Of, koop een ticket zonder gids maar met Audio Tour. Hiermee sla je ook de lange wachtrijen over.

De Rome & Vaticaan pas

de populaire kortingskaart voor Rome en het Vaticaan incl. gratis openbaar vervoer

De OMNIA Rome en Vaticaan kortingskaart geeft je skip the line (sla de normale wachtrijen over) toegang tot het Vaticaan Museum, de Sixtijnse kapel en de St Peter’s Basiliek. Je hebt gratis toegang tot de Hop-on Hop-off bus tour, je ontvangt korting op vele andere bezienswaardigheden en je maakt gratis gebruik van het openbaar vervoer in heel Rome. Na aankoop reserveer je direct jouw toegang tot het Vaticaan Museum, Sixtijnse kapel en de St Peter’s Basiliek met een QR-code zodat bij aankomst in Rome alles al geregeld is!

Tip 6: Must do St. Pietersbasiliek

heb je geen hekel aan traplopen?

De ultieme ‘must do’ wat betreft de Sint-Pietersbasiliek is het beklimmen ervan. De 551 smalle, scheve treden oplopen lijkt een hele opgave, maar je wordt rijkelijk beloond op de top. Je kunt ook de lift nemen (tegen bijbetaling) waarmee je de eerste 320 treden overslaat. Eenmaal boven overzie je niet alleen het majestueuze Sint-Pietersplein, maar heel Rome. Aan de binnenkant van de Cupola heb je een prachtig uitzicht over de koepel en het interieur van de basiliek.

Tip 7: Houd je aan de regels!

de Zwitserse garde is streng, let dus een beetje op.

Houd je aan de regels! Het Vaticaan is de heiligste plek van alle christelijke plekken op aarde. Het is dan ook niet verbazend dat er streng opgetreden wordt als je de regels overtreedt. In veel gedeeltes mag je niet fotograferen. In andere gedeeltes dient er volledige stilte te zijn. Let op en respecteer deze regels anders loop je het risico dat de Zwitserse Garde je buiten zet.

Tip 8: Let op de kledingvoorschriften!

anders krijg je geen toegang tot Vaticaanstad…

Draag of neem lange kleding mee om je te bedekken tijdens een bezoek van de basiliek en monumenten. In het Vaticaanstad hebben ze niet graag dat je met blote schouders en te korte broeken/rokjes rondloopt. Zorg dat je je aan de kledingvoorschriften houdt om schouders en knieën te bedekken.  Met een sjaal kan je schouders al bedekken. Mogelijk draag een afritsbroek om je benen te bedenken (voor mannen) of neem een simpele lichte lange rok (voor vrouwen) mee die je voordat je binnengaat over je korte rokje heen draagt. Mensen met te korte broeken, rokjes en hemdjes worden door de Zwitserse garde weggestuurd! Grote tassen en rugzakken zijn ook niet toegestaan. Je kunt deze bij de ingang ‘opslaan’ tegen betaling. Maar het is verstandiger om geen grote tassen mee te nemen, zeker niet als je een Vaticaan rondleiding met Nederlandse gids boekt. Die eindigt namelijk aan de andere kant van het Vaticaan en het is echt vervelend als je dan weer helemaal terug moet om je tas te halen.

Tip 9: Ga in het laagseizoen!

wat is de beste tijd om Vaticaanstad te bezoeken?

De beste tijd om de grootste drukte in Vaticaanstad te  vermijden is door in het laagseizoen Rome te bezoeken, van november tot februari.

Tip 10: De Zwitserse Garde

zoek naar blauw, rood, oranje en gele opvallende kostuums

Bekijk ook De Zwitserse Garde die de kleurrijke blauw, rood, oranje en geel kostuum aan hebben. Dit zijn de persoonlijke bodyguards van de paus en kan je zien bij de in- en uitgangen van Vaticaanstad.