Vaticaanstad

de kleinste onafhankelijke staat ter wereld

Vaticaanstad is de kleinste onafhankelijke staat ter wereld, slechts 44 ha groot en er wonen amper mensen. En toch heeft Vaticaanstad eigen postzegels, een eigen radiozender, eigen ‘politie’ genaamd de Swiss Guard en een eigen bank. Het is de kleinste onafhankelijke staat maar wel een van de machtigste ter wereld die wordt bestuurd door een absolute monarch (de paus). In Vaticaanstad vind je het Vaticaan. Veel mensen zeggen we gaan naar het Vaticaan terwijl ze eigenlijk bedoelen we gaan naar Vaticaanstad, het Vaticaan is ‘slechts’ het gebouw in Vaticaanstad, waar het wereldwijde ‘hoofdkantoor’ van de katholieke kerk is gevestigd. Verder vind je in Vaticaanstad natuurlijk het Sint Pietersplein en de gelijknamige basiliek, de Vaticaanse Musea met de meest kostbare en mooiste kunst, de pauselijke vertrekken, een reeks andere gebouwen en de Vaticaanse Tuinen die omgeven worden door de dikke vestingmuren. Bekijk hier de plattegrond van Vaticaanstad.

Swiss Guard

Vaticaanstad bezoeken

de meest bezochte bezienswaardigheid in Europa

Naast dat het natuurlijk een bedevaartsoort is voor katholieken is het Vaticaan en Vaticaanstad een van de meest populaire toeristische plekken om te bezoek in Europa. De belangrijkste bezienswaardigheden in Vaticaanstad zijn het Sint Pietersplein, de Sint Pieters basiliek, de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse kapel. De historie, de prachtige kunst en de overweldigend mooie gebouwen zorgen ervoor dat een bezoek aan Vaticaanstad een must is als je Rome bezoekt.

Sint Pieters Basiliek

in het hart van Vaticaanstad

De Sint Pietersbasiliek is dé belangrijkste tempel van het christendom en is gebouwd in de Renaissance stijl met een centrale koepel. De grote katholieke kerk aan het Sint-Pietersplein is gebouwd tussen 1506 en 1626 en ontworpen door Donato Bramante, Gian Lorenzo Bernini, Michelangelo en Carlo Maderno. Deze prachtige basiliek, die gebouwd is op de plek waar Petrus begraven zou liggen, is niet alleen de mooiste kerk ter wereld maar ook de grootste. Bij binnenkomst zal je versteld staan van de riante omtrekken en fraaie details. In de Sint-Pietersbasiliek zijn alle overleden pausen bijgezet in de crypte, onder het zogenaamde middenschip van de basiliek. De graftombe van Petrus vind je onder de grote koepel genaamd de ‘Cupola’. Deze koepel kan je overigens tegen een kleine vergoeding bezoeken. Onderweg naar boven kun je op een uitzichtpunt genieten van het prachtige interieur met de mozaïeken in de koepel. Nadat je via de 551 traptreden boven bent gekomen kun je de akoestiek in deze koepel ervaren en genieten van het adembenemend 360 graden uitzicht op Vaticaanstad en Rome. Let op de kledingvoorschriften, deze worden namelijk strikt aangehouden. Lees hier meer over tickets Sint Pietersbasiliek.

Skip the line Tickets

sla de urenlange wachtrijen over

Het Vaticaan is één van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden ter wereld en verwelkomt jaarlijks bijna 5 miljoen bezoekers! Je kunt dus wel begrijpen dat dit tot ontzettend lange wachtrijen leidt bij de ingang. Met een zgn. skip the line ticket word je begeleid bij de toegang tot het Vaticaan via de snelst mogelijke ingang en sla je de normale wachtrijen over. Tip: koop deze tickets voordat je afreist naar Rome!

Sixtijnse kapel

genieten van de prachtige fresco’s van Michelangelo

Het bekendste van de Vaticaanse musea is de Sixtijnse Kapel. Hier komen ieder jaar duizenden toeristen op af. In de Sixtijnse Kapel vind je prachtige fresco’s van Michelangelo. De bekendste schildering is het plafond. Hier zie je meer dan driehonderd figuren, met als hoogtepunt De Schepping. Een ander bekend fresco van Michelangelo in de Sixtijnse Kapel is Het laatste oordeel. De Sixtijnse Kapel is de huiskapel van de Paus en wordt gebruikt voor plechtige ceremonies en dagelijkse koordiensten. De Sixtijnse kapel is natuurlijk wereldberoemd geworden omdat dit de ruimte is waar de kardinalen in conclaaf gaan als er een nieuwe paus gekozen moet worden. Als er een nieuwe paus gekozen moet worden kijkt de hele wereld naar de schoorsteen van deze ruimte. Zie je vanaf het Sint-Pietersplein witte rook uit de schoorsteen komen? Dan weet je dat er een nieuwe Paus gekozen is.

Fresco

De Rome & Vaticaan pas

de populaire kortingskaart voor Rome en het Vaticaan incl. gratis openbaar vervoer

De OMNIA Rome en Vaticaan kortingskaart geeft je skip the line (sla de normale wachtrijen over) toegang tot het Vaticaan Museum, de Sixtijnse kapel en de St Peter’s Basiliek. Je hebt gratis toegang tot de Hop-on Hop-off bus tour, je ontvangt korting op vele andere bezienswaardigheden en je maakt gratis gebruik van het openbaar vervoer in heel Rome. Na aankoop reserveer je direct jouw toegang tot het Vaticaan Museum, Sixtijnse kapel en de St Peter’s Basiliek met een QR-code zodat bij aankomst in Rome alles al geregeld is!

Vaticaan Museums

Vaticaan Musea

genieten van de kunstschatten van Vaticaanstad

Zoals het meervoud al aangeeft, de Vaticaanse Musea is meer dan één museum. In totaal bestaat de Vaticaanse Musea uit 26 verschillende musea waarvan de Sixtijnse kapel de bekendste is. Je kunt in de museums de kunstschatten van het Vaticaan bezichtigen. Deze collectie is in de loop der eeuwen ontstaan doordat pausen kunstwerken aankochten, lieten vervaardigen of zelfs veroverden. In totaal bestaan de Vaticaanse Museums uit maar liefst 54 zalen. Er zijn verschillende werken te bezichtigen van bekende kunstenaars, zoals Leonardo da Vinci en Rafaël.  Naast de Sixtijnse kapel kent de Vaticaanse Musea diverse andere bezienswaardigheden. Bezichtig de antieke beelden van Apollo, bezoek de tapijtengalerij, de kaartengalerij en de Stanza della Segnatura met schilderingen gemaakt door Rafael en de Vaticaanse Pinacotheek. De Vaticaanse musea zijn erg populair bij toeristen. Wij adviseren je om voor aankomst in Rome online een skip the line ticket te boeken. Iets duurder, maar je kunt hiermee uren wachten voorkomen. Wil je echt alles uit je bezoek halen aan de Vaticaan Musea? Boek dan een Vaticaan rondleiding met Nederlandse gids. Echt, een aanrader met meer dan uitstekende gidsen!